Spring naar inhoud

Wilhelmus

25 april 2013

Hooghoudt Wilhelmus Oranje Likeur

Gelukkig. De Hooghoudt Wilhelmus Oranjelikeur mag ondanks zijn likeurschap meedoen aan ‘de grote oranjebitter-smaaktest’. Een initiatief van het Rijksmuseum i.s.m. De Telegraaf en slijterij Ton Overmars.

Oorspronkelijke artikel De Telegraaf:

Rijksmuseum lanceert smaaktest
Wat is de lekkerste ORANJEBITTER?
Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes heft een glas oranjebitter: „We koppelen de troonswisseling aan een landelijke smaaktest.” 
door GIJSBERT TERMAAT

AMSTERDAM, woensdag
De drukte van de opening van het vernieuwde Rijksmuseum is nog niet achter de rug of directeur Wim Pijbes is al weer druk in de weer nieuwe uitdagingen te zoeken. Centraal staat daarbij dat hij de zintuigen wil blijven strelen.
„Visueel is hier natuurlijk van alles te beleven, maar wat mensen misschien niet weten, is dat ook de smaakzin bij ons aan zijn trekken komt. In het Groot Café in het Rijksmuseum kunnen bezoekers nu al genieten van diverse proeverijen. Bijvoorbeeld van koekjes uit verschillende streken van ons land. Wanneer de topdrukte straks wat afneemt, gaan we ons daar meer op focussen. Met bijvoorbeeld typisch Nederlandse producten als haring, jenever, asperges en speculaas. Wij waken nu al over het culturele erfgoed van ons land en willen dat straks ook doen over het culinaire erfgoed.
Iets speciaals
„Nu op 30 april de troonswisseling voor de deur staat”, vervolgt de directeur, „voelde ik de behoefte er iets speciaals aan te koppelen. Hoe kunnen we daar culinair beter op inspringen dan door de oranjebitter in de schijnwerpers te plaatsen. Al mijmerend bedacht ik toen dat dit moest uitmonden in een grote landelijke smaaktest. Toen het idee geboren was, vond ik in De Telegraaf een partner om het verder uit te vouwen. Vandaar dat we vrijdag nu de Eerste Nationale Oranjebitter Proeverij gaan houden. Fantastisch dat we zo snel een dergelijk leuk initiatief op poten kunnen zetten.”
In totaal heeft Pijbes samen met de Amsterdamse drankenspecialist Ton Overmars al tien verschillende oranjebitters geselecteerd. „Daar zitten hele mooie bij van onder andere Wijnand Focking, Van Wees, Schermer, De Kuijper en Hellebrekers. Maar we houden ons aanbevolen voor andere bijzondere brouwsels. Die kunnen meedingen als ze tijdig bij ons binnen zijn.”
Authentiek
Een deskundige jury staat overmorgen in het Groot Café voor de moeilijke taak de lekkerste oranjebitter te kiezen. „Ik zal daarbij vooral letten op de authentieke pure smaken. De aloude sinaasappelsmaak van gedistilleerde curaçaoschillen, brandewijn en kruiden moet daarbij goed op elkaar afgestemd zijn”, weet jurylid Felix Wilbrink, culinair journalist van De Telegraaf. „Tegenwoordig maken sommige stokerijen er maar wat van en dat is te merken aan de soms bedroevende smaak.”
„Nee, ik ben niet echt een superfan van een oranjebitter. Maar op bepaalde hoogtijdagen mag het natuurlijk niet ontbreken. Komende dinsdag is zo’n speciale dag en we willen alle mensen die dat ook van plan zijn, helpen bij hun keuze”, legt Wilbrink uit.
„Als we teruggaan in de geschiedenis ontdekken we dat de oranjelikeur na 1620 ontwikkeld is ter ere van verschillende door Frederik Hendrik gewonnen veldslagen. De drank was niet echt populair, maar werd dat wel na het aantreden van de eerste Oranjekoning Willem I in 1814. Het likeurtje werd toen vernieuwd op de markt gebracht met veel minder suiker, vandaar de naam oranjebitter”, doceert Pijbes.
„Ik ben niet bang vrijdag een slokje te veel op te hebben na de proeverij”, lacht de bedenker, die ook zitting heeft in het smaakpanel. „Het is zaak niet door te slikken, maar puur de smaakpapillen hun werk te laten doen. Dat moet dan resulteren in de beste, smaakvolste en lekkerste oranjebitter van ons land…”

From → Hooghoudt

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: